Maman glas smiruje dete

by | maj 17, 2010

Zaposlene majke koje nisu kod kuće da uteše dete koje plače, mogu da se opuste – njihov glas na telefonu ima isto smirujuće dejstvo kao njihov zagrljaj, rezultat je nedavnog istraživanja.


Halo mama ovdeAmerički istraživači stavili su 60 devojčica, starih od sedam do 12 godina, u stresnu situaciju, a zatim pratili njihovu hormonalnu reakciju na telefonski poziv i zagrljaj majke.

 

Ispostavilo se da majčin glas preko telefona izaziva lučenje potpuno jednak nivo oksitocina, hormona nežnosti, koji smiruje osećaj teskobe.

 

Tokom testa, devojčice su morale da održe improvizovani govor i reše nekoliko matematičkih zadataka pred grupom nepoznatih ljudi, što je kod njih izazvalo tremu i povećalo nivo kortizola, hormona stresa.

Jedna grupa curica je odmah posle toga otrčala u majčin zagrljaj. Drugoj je omogućeno da čuje majčin glas preko telefona, a trećoj da odgleda film o pingvinima.

 

Oksitocin, hormon za koji se veruje da podstiče osećaj privrženosti i smanjuje dejstvo kortizola, povećao se u istom obimu kod devojčica koje su majke utešile zagrljajem ili razgovorom putem telefona. Nivo oksitocina nije, međutim, porastao u grupi koja je gledala film.

 

– Ovi rezultati pokazuju da majčin glas može da ima isti efekat kao i zagrljaj, čak i ako ona nije blizu – kazala je vođa istraživanja, dr Lesli Selcer sa Univerziteta Viskonsin-Medison.

 

Prethodna istraživanja su ukazivala da je za lučenje oksitocina neophodan fizički kontakt. Testovi su, međutim, rađeni na glodarima i nisu uzimali u obzir uticaj jezika koji je svojstven ljudima.

 

Istraživanja su pokazala da čak i u materici fetus može, barem u kasnijim fazama razvoja, da prepozna majčin glas.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: