Manjak BABICA u svetu

by | jul 14, 2010

Međunarodna organizacija babica poziva na značajno povećanje broja babica, posebno u siromašnim oblastima, da bi se sačuvali životi mnogih žena i njihovih beba. 

Brojke zvuče zapanjujuće: dva miliona smrtnih slučajeva trudnica, novorođenčadi i mrtvorođenih beba svake godine. U novom izveštaju nazvanom „Odbrojavanje do 2015“ navodi se da je rešenje – povećanje broja babica. 

 

babice

Skoro polovina žena koje žive u 68 zemalja podsaharske Afrike i južne Azije porađa se bez prisustva babice, lekara ili druge osobe obučene za pomoć pri porođaju. 

Izveštaj su sastavili stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije, sa Univerziteta Aga Kan i iz nekih drugih grupa, a Bridžit Linč, predsednica Međunarodne konfederacije babica ističe:
„Ako bismo obezbedili dovoljan broj babica tamo, mogli bismo da umanjimo smrtnost trudnica i novorođenčadi za 90 odsto. To bi napravilo veoma značajnu razliku za zdravlje i dobrobit majki i njihovih beba“. 

Svetska zdravstvena organizacija poziva na regrutovanje, obuku i finansiranje školovanja najmanje 330 hiljada novih babica u tim regionima. U izveštaju se poziva da 700.000 novih babica i drugih zdravstvenih radnika pruži negu i pomoć ženama širom sveta. 

 

Bebica

Bridžit Linč kaže da se babicama ne odaje priznanje koje zaslužuju i da su najčešće loše plaćene: „Vlade pokušavaju da pronađu jeftinije i brže načine u smislu obrazovanja različitih zdravstvenih radnika za veštine koje su neophodne babicama, i u svetu se ne prepoznaje potreba za njima. Neophodno je da obučimo babice da nadgledaju te kadrove, da ih treniraju, dok i same obavljaju posao na terenu“. 

SZO navodi da bi samo jedna dodatna babica u zdravstvenoj ustanovi mogla da pomogne pri rođenju oko 220 beba godišnje. U Južnoj Africi, babica Prešes Robinson, kaže da je nestašica postala još gora kada su mnoge žene napustile profesiju. 

 

Babica

„Babice napuštaju zemlju, neke odlaze u penziju. Neke umiru ili postaju zaražene HIV virusom i sidom i to je sve veliki problem. Ali uz više sredstava, mislim da možemo da učinimo više. Možemo više da učimo, da popunimo kapacitete, jer naše bolnice svakako imaju manjak osoblja“, tvrdi babica Robinson. 

Međunarodna konfederacija babica tvrdi da bi uz podršku UN, SZO i velikih neprofitnih organizacija, moglo više da se učini kadje reč o dobijanju sredstava za regrutovanje i obuku novih babica i njihovo raspoređivanje u zajednice u kojima su neophodne. 

Izvor: FoNet

Tagovi: