Mlade mame spavaju dovoljno, ali nekvalitetno

by | septembar 4, 2010

Za razliku od uvreženog mišljenja, u prvih nekoliko meseci bebinog života novopečene majke uspevaju da spavaju dovoljno dugo. Problem je u tome što njihov san nije kvalitetan.

Mlada mama

Američki stručnjaci s Univerziteta Zapadne Virdžinije su pratili 74 majke između druge i šesnaeste nedelje života beba. Te žene su vodile dnevnik o tome koliko su spavale, a osim toga su bile opremljene aktigrafima – spravama nalik ručnom satu, koje su registrovale njihovo kretanje tokom noći.

Utvrđeno je da su majke tokom prva četiri meseca života bebe u proseku spavale nešto preko sedam sati tokom noći, što je nivo spavanja koji se inače preporučuje odraslim osobama i više nego što spava prosečni Amerikanac.

Međutim, san mladih majki bio je često prekidan, tako da su ove žene budne provodile u proseku dva sata svake noći, što je zabrinjavajuće jer problemi sa spavanjem i iscrpljenost mogu da doprinesu nastanku postporođajne depresije i da negativno utiču na radne rezultate, prenosi Rojters.

 

 

Spavanje se sastoji od ciklusa sna koji se ponavljaju, a svaki traje sat i po do dva. U zavisnosti od toga koliko se često bebina majka budi, ona može da ima premalo ciklusa ili čak nijedan potpun ciklus sna tokom noći.

 

Takvo spavanje je slično onom koje se registruje kod osoba s nekim poremećajima sna, na primer onima koji pate od apneje. Oni provode dovoljno sati u krevetu ali nemaju dovoljno okreljujućeg, kvalitetnog sna.

 

Mlada mama

 

Jedno od rešenja koje američki stručnjaci predlažu je da majke koje doje ispumpaju mleko i stave ga u bebinu bočicu, tako da ne moraju uvek one da budu te koje se tokom noći bude zajedno s bebom.

 

Takođe bi dnevno spavanje od najmanje dva sata moglo da bude od pomoći, dok kratka dnevna dremka ne rešava problem.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: