MOCARTOVA MUZIKA podstiče rast nedonoščadi

by | decembar 18, 2009

Zvuci Mocartove muzike mogu da doprinesu usporavanju metabolizma prerano rođenih beba, potencijalno im pomažući da dobiju na težini, pokazalo je istraživanje obavljeno u Medicinskom centru „Suraski“ u Tel Avivu.

beba svira klavir

Dosad su istraživanja takozvanog „Mocart efekta“ uglavnom bila koncentrisana na to da se utvrdi da li slušanje muzike ovog kompozitora može da poveća dečiji koeficijenti inteligencije.


Izraleski stručnjaci, predvođeni dr Ronitom Lubeckim su, međutim, pratili dejstvo slušanja Mocarta na metabolizam 20 prevremeno rođenih, ali inače zdravih beba. Meren je njihov metabolizam u mirovanju tokom dva uzastopna dana slušanja Mocartove muzike po 30 minuta i upoređivan sa merenjima iz dva naredna dana, obavljenim u tišini.


Utvrđeno je da se između desetog i tridesetog minuta slušanja Mocartove muzike metabolizam beba usporavao do 13 odsto. Dr Lubecki smatra da se time potkrepljuju neke ranije tvrdnje da ova muzika podstiče rast beba, iako izraelski tim nije direktno merio težinu novorođenčadi.


Mocart

Ostaje da se utvrdi da li ovakvo dejstvo na prevremeno rođenu decu ima samo Mocartova muzika ili muzika uopšte. Izraelski stručnjaci podsećaju da se u nekim ranijim istraživanjima pokazalo da Mocartova muzika u većoj meri od muzike drugih klasičnih kompozitora doprinosi smanjenju učestalosti epileptičnih napada.


Tim iz Tel Aviva spekuliše da je blagotvorno dejstvo Mocartove muzike možda posledica strukture njegovih kompozicija, u kojima melodijska linija ima tendenciju češćeg ponavljanja nego kod drugih kompozitora.


Neki istraživači su već ranije iznosili pretpostavku da ta organizovanija muzička struktura Mocartovih kompozicija deluje povoljno jer ima veće rezonantno dejstvo na mozak. U svakom slučaju, dr Lubecki ističe da su od ključne važnosti dalja istraživanja da bi se utvrdilo ima li mesta muzičkoj terapiji u nezi prevremeno rođene dece.


(Tanjug)

Tagovi: