Modni uređivački maraton u Muzeju primenjene umetnosti‏

by | oktobar 15, 2014

Muzej primenjene umetnosti, Beograd je jedan od 22 partnera iz 12 evropskih zemalja koje zajednički realizuju trogodišnji projekat finansiran od strane Evropske komisije pod nazivom Europeana Fashion. Ovaj projekat će do marta 2015. godine učiniti dostupnim na portalu Europeana Fashion preko 700.000 predmeta iz vodećih evropskih javnih i privatnih muzeja, arhiva i zbirki.

poster

Tokom trajanja projekta, u zemljama učesnicama organizuje se niz uređivačkih maratona (edit-a-thon) u saradnji sa nacionalnim ograncima Vikimedije, tokom kojih učesnici pišu jedinice iz oblasti nacionalne mode za najveću online encikolopediju – Vikipediju.

U saradnji sa Vikimedijom Srbije, Muzej organizuje Modni uređivački maraton Edit-a-thon Belgrade, u subotu 18. 10. 2014. godine, na kome će stručnjaci, kao i studenti iz oblasti mode i modnog dizajna pripremiti, po sopstvenom izboru i interesovanju, jedinice o istoriji ili savremenom trenutku mode u Srbiji. Pored kustosa Muzeja primenjene umetnosti, u događaju će uzeti učešće i prijatelji Muzeja među kojima su modni dizajneri Ašok Murti i Valentina Obradović, kao i urednica tema magazina Elle Jelena Karakaš.

Edit-a-thon će biti organizovan u Muzeju od 11 do 18 sati i moderiran od strane instruktora Vikimedije Srbije. Zamišljen je kao deo GLAM projekta Vikimedije Srbije, a više o uređivačkom maratonu možete pročitati ovde. Učesnici će koristiti sopstvene laptopove i WiFi konekcije Muzeja, a nakon završetka programa, biće im dodeljeni sertifikati o učešću.

Tagovi: