5 pitanja za (našeg omiljenog!) stilistu

by | avgust 1, 2014

Razgovarala: Jasmina Ubiparip

Kao stilista i modni urednik radio je za različite magazine, klaberima i ljubiteljima festivala poznat je kao DJ Fanatic, uređuje sajt posvećen modi – “Urbanlook”, a na našem portalu svake nedelje čitate njegov blog… Pogađate o kome se radi? Povod za razgovor sa modnim urednikom, stilistom i DJ-em Srđanom Šveljom je njegova nova, originalna kolekcija majica koje najbolje opisuje njihov naziv – “Fun Fun”!

f04 FF 01

1. Koliko dugo se baviš modom i na koje sve načine?

Može se reći da se modom bavim od detinjstva, kada sam svoju sestru stilizovao i pravio joj frizure za školu (početak jednog stiliste). Zatim, kasnije, istraživanjem i pokušajima tokom osamdesetih da se oblačim drugačije. Imao sam tada prijateljicu koja mi je po mojim idejama šila vrlo neobične stvari. Potom dolazi period mog neobičnog odevanja koji je trajao dugo – sve dok nisam počeo profesionalno da oblačim druge, prvo kao stilista na televiziji, a potom i kao modni urednik i stilista u magazinima JOY, Lepota i zdravlje, LOfficiel, CKM, FHM. Vrhunac bavljenja modom jeste moj sajt www.urbanlook.info koji uređujem već devetu godinu i za koji, pored pisanja o modi, radim i neke neobične muške modne editorijale.

2. Odakle inspiracija za “Fun Fun” majice?

Veliki sam fan majica. Jednom prilikom me je i Luna Lu nazvala najvećim kolekcionarom majica kod nas. Prvi put sam ih dizajnirao pre nekih 7-8 godina, a “Fun Fun” kolaži bili su i na zvaničnim EXIT majicama 2005. godine. Nova kolecija samo je čekala trenutak da sednem, uzmem makaze u ruke i krenem da seckam i lepim sličice iz godinama skupljanih modnih i muzičkih magazina i da sve to da uklapam sa nekim starim slikama i fotografijama sa buvlje pijace, ali i iz mog života.

MSA_7889

sredjeno_9

MSA_8007

f05 frajle

3. S obzirom na to da se baviš i muzikom, moram da te pitam: Šta bi na “Fun Fun” modnoj reviji bila muzička podloga?

To bi možda bio neobičan remiks nekog šlagera. Recimo, Nada Knežević „Želim da sam s tobom“ ili nešto od Bisere Veletanlić, a s druge strane nešto totalno urbano, kao što su Hercules and Love Affair ili Frau Casio.

4. Na većini majica vidimo poznata lica – od Mona Lize, preko Odri i Merilinke, pa do Lejdi Gage. Otkrij nam koja majica je najprodavanija? I šta izbor govori o osobi koja ju je kupila?

Kad sam krenuo da seckam i da pravim kolaže, upravo ta lica su se nekako nametala u magazinima i onda sam ih smestio u pomalo neobična okruženja i kontekste. Ne postoji najprodavanija. One majice za koje sam mislio da ih možda publika neće želeti pa sam ih štampao u manjem broju – prve su otišle. Dešava se da žene više traže majice za koje sam mislio da će ih želeti muškarci… Nema pravila ili su totalno pomerena i zanimljiva za posmatranje. Skapirao sam da jake žene vole da nose “tough guy” majicu, na primer sa Tajsonom, a senzitivnije dame, osetljivije na modu, vole majice sa printom diva, kao što su Odri, Merlinka ili Brižit. Ljudi koji malo šire gledaju na modu, koji se malo neobičnije oblače, vole da nose jednu od ikona…

5. Pošto godinama radiš kao stilista, reci nam – kako zamišljaš idealan stajling u koji bi bila uklopljena neka od tvojih majica?

Svoju ideju kombinovanja “Fun Fun” majica, za devojke, prikazao sam osmišljavajući stajling za Frajle, a za muškarce kroz lookbook koji može da se vidi na sajtu ili “Fun Fun” stranici na FB-u. Ove majice su vrlo specifične jer mogu da se nose uz sve, divne su uz odevne predmete jarkih boja, savršene uz džins a odlično se uklapaju uz sve dezene. Mogu biti romantične, bezobrazne ali su u svakom slučaju vrlo šik i trendi.

f02 10151630_10203082067468435_1749355095_n

Srđanove šoping predloge i muzičku listu potražite u avgustovskom broju magazina “Lepota i zdravlje”.

Tagovi: