Donji veš kroz istoriju

by | februar 4, 2014

donji ves

1. Stari Egipćani, 3000 g. p.n.e.

Stari Egipćani imaju jednu stvar koja im je zajednička sa hipicima iz šezdesetih godina – nisu nosili brushaltere. Sluge su se oblačile samo do pojasa, dok su imućni imali tu privilegiju da celo telo pokrivaju dugačkim tunikama.

2. Korseti iz pakla, 1890.

Korseti, često nazivani brushalterima iz pakla, postali su popularni tokom 16. i 17. veka u Francuskoj. Korset sa slike je iz viktorijanskopg doba (1890) i poznat je pod nazivom “struk ose”, zato što ženska figura u korsetu podseća na telo tog insekta. Ovi korseti su toliko stezali torzo da su često izazivali pobačaje, deformisali organe i krivili rebra. To je bila cena lepote.

3. Svileno rublje, 1920.

Korseti koji užasno stežu i pomeraju organe su postali prošlost. Donje rublje je postalo manje ženstveno i manje ograničavajuće. Tkanina je postala mekša i udobnija, te je pokrivala noge do listova.

4. Vonderbra, 1990.

Vonderbra grudnjak je predstavljao pravu revoluciju zbog svoje mogućnosti da podigne i vizuelno poveća grudi. Kakav spas za svaku tinejdžerku nesigurnu u svoj izgled. Kada se 1994. godine pojavio bilbord na kojem supermodel Eva Hercigova reklamira ovaj grudnjak, bio je toliko izazovan da je smatran krivcem za mnoge saobraćajne nesreće.

Glamur 21. veka, 2013.

Novi milenijum predstavlja period u kom donji veš postaje glamurozan. Supermodel Kendis Svonpul se na tradicionalnoj reviji Victoria’s Secreta prošle godine pojavila u brushalteru vrednom deset miliona dolara! Poznat je pod imenom “Royal Fantasy Bra” i sav je optočen u draguljima.

Autor: Life Content
Izvor: Marie Claire

Tagovi: