Muškarci i žene sa dubokim glasom skloniji neverstvu

by | mart 7, 2011

Žene koje imaju visok glas i muškarci s dubljim glasom češće se odlučuju na prevaru, saopštili su kanadski naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Evoluciona psihologija.

Muškarci i žene sa dubokim glasom skloniji neverstvu

Ispitanici su tokom studije slušali dve verzije elektronski modifikovanog muškog i ženskog glasa, a analiza dobijenih rezultata pokazala je da žene misle da muškarac s dubljim glasom ima više mogućnosti da bude neveran. Muškarci koji su učestvovali u istraživanju izjavljivali su da žene s visokim glasom imaju veće šanse da prevare partnera.

Veza između boje glasa i neverstva objašnjava se hormonima, rekli su istraživači sa Univerziteta Makmaster u Hamiltonu.

„Muškarci s visokim nivoom testosterona (muškog polnog hormona) imaju dublji glas, a žene s visokim nivoom estrogena (ženskog polnog hormona) imaju visok glas“, objašnjava dr Dejvid Fajnberg koji je učestvovao u istraživanju.

„Neverstvo ima emotivnu i finansijsku cenu, a često dovodi do rasturanja porodice. Zbog toga smo tokom evolucije naučili kako da ‘prepoznamo’ potencijalno neverne partnere, tako da se razvila neka vrsta zaštitnog mehanizma“, rekla je dr Džilijan O’Konor koja je bila član istraživačkog tima.

Tagovi: