Nagli rast KAZNI u Italiji

by | jul 5, 2010

Turisti u Italiji mogli bi ovog leta da dožive neugodna iznenađenja, jer su mnogi italijanski gradovi uveli niz kazni za razna „anti-društvena“ ponašanja.

Naime, više od 150 zabrana koje se tiču „bezbednosti javnog prostora“ uvedeno je nakon što je vlada Silvija Berluskonija uredbom dala gradovima široka ovlašćenja u pogledu uređenja svojih područja.

 

Kazne

 

U mestu Vidževano, nedaleko od Milana, kazna za sedenje na stepenicama ispred gradskog spomenika na centralnom trgu iznosi 160 evra.

 

Romantični parovi koji budu uhvaćeni da se ljube u kolima u Eboliju, južno od Napulja, moraće da plate globu od 500 evra.

 

U primorskom gradiću Eraklea, blizu Venecije, donet je propis kojim se zabranjuje pravljenje kula od peska na plažama, jer mogu da „zatvore prolaz“ šetačima.

 

Za zapaljenu cigaretu na peščanim plažama u Oristanu, na Siciliji, kazna je 360 evra, a za nošenje „bučne“ obuće, poput klompi, na Kapriju – 50 evra.

 

Ukoliko vam na pamet padne da hranite golubove u Bergamu moraćete da platite kaznu od 333 evra, a ako to učinite u Veneciji bićete „olakšani“ za 500 evra. Isti iznos ćete platiti i u Čezeni ako vas vide da hranite mačke lutalice.

 

Nagli rast broja zabrana, praćen sve većim novčanim kaznama, nailazi na oštre kritike u italijanskoj štampi koja ovaj fenomen poredi sa Musolinijevim dobom kada je birokratija kontrolisala svaki vid društvene aktivnosti. 

Izvor: Tanjug

 

Tagovi: