Najnovija istraživanja pokazuju: Delfini razgovaraju kao ljudi!

by | septembar 10, 2011

Delfini međusobno razgovaraju tako što koriste isti proces koji u formiranju glasova i reči koriste ljudi, pokazala je nova analiza podataka prikupljenih pre četiri decenije. "Naučnici su ovo otkrili tek sada zato što njihovo javljanje liči na zviždanje" rekao je Peter Madsen iz Instituta za biologiju na Univerzitetu Aarhus u Danskoj.
Istraživanje daje odgovor na pitanje kako delfini stvaraju iste karakteristične zvukove na površini mora i na dubinama u kojima visoki pritisak vode menja njihove frekvencije.
Madsen i njegovi kolege analizirali su digitalizovane zapise iz 1977. godine delfina Tursiops truncatus starog 12 godina. Tada su naučnici delfinu dali da udahne mešavinu helijuma i kiseonika, a testovi su pokazali da je nastavio da stvara zvukove istih frekvencija. "Pre 40 miliona godina preci kitova živeli su na kopnu i za stvaranje zvukova su koristili vokalne nabore u grlu. Tu sposobnost su izgubili tokom adaptacije na život u vodi, ali istovremeno su razvili veštinu stvaranja zvukova u nosu koje funkcioniše na isti način" objasnio je Madsen. Ova vokalna sposobnost delfinima omogućava stvaranje šireg spektra zvukova, pa ček i brži prenos informacija.

Tagovi: