Naomi Kempbel javno osudila najpoznatije modne dizajnere zbog rasizma

by | septembar 18, 2013

Poznati svetski top-modeli, Naomi Kempbel i Iman, često u javnosti pominju problem rasizma na modnim pistama. One su zajedno sa nekadašnjom modnom agentkinjom Betan Hardison, osnovale organizaciju „Diversity Coalition“, kako bi skrenule pažnju na ovaj problem.

Novak Djokovic Foundation Benefit Dinner

Iako se u poslednjih nekoliko sezona činilo kako dizajneri na svojim revijama sve više angažuju modele različitih rasa, ove jeseni, naročito na Nedelji mode u Njujorku, na revijama pojedinih dizajnera modnim pistama šetale su isključivo belkinje.

Sudeći po kastinzima, slična situacija nas očekuje na predstojećim Fashion Weekovima i drugim modnim dešavanjima, zbog čega su tamnopute manekenke javno prozvale određene modne kuće, ističući kako ne nazivaju modne dizajnere rasistima, ali da je njihovo ponašanje rasističko.

Na listi modnih brendova koje su Iman i Naomi odlučile javno da „osude“ su Celine, Calvin Klein, Donna Karan, Chanel, Armani, Gucci, Saint Laurent, Roberto Cavalli, Victoria Beckham i Marc by Marc Jacobs.

Betan Hardison je tom prilikom izjavila: „Fibi Filo je cool devojka, ali ‘Celine’ nikada nije angaživala tamnoputu manekenku na predstavljanju svoje kolekcije, iako ova modna kuća ima najbolje modne dodatke, koje kupuje svaka bogata crnkinja.

Ono za šta se zalažemo jeste da se devojke biraju na temelju svog talenta i svoje lepote, a ne na račun boje kože„, zaključila je Naomi.

Tekst: Life Content
Foto: Fame

Tagovi: