Nema više POVEĆANJA GRUDI za mlađe od 18

by | decembar 14, 2009

grudiŠirom sveta često se čuje neka horor priča o tome kako je operacija povećanja dojki pošla po zlu. Italija je odlučila da tome stane na kraj, iz zdravstvenih razloga, barem kad je reč o mlađima od 18 godina.

Naime, Italija će predstaviti zakon koji će povećanje dojki i druge estetske zahvate na mlađima od 18 proglasiti ilegalnima.


Više od 10.000 tinejdžerki otišlo je na „popravku grudi“ tokom prošle godine, a operacije su im mahom plaćali roditelji. Mnogima od njih su ugrađeni silikoni koji ne zadovoljavaju standarde čak i kad su u pitanju registrovani i provereni plastični hirurzi.


– Adolescentice su mahom premalo informisane o rizicima koje nose ovakve operacije i one se ne bi smele to da rade zbog mode i izgleda. Trenutno imamo pravi divlji zapad, kaubojski stil u sistemu plastične hirurgije za mlade devojke i to moramo da zaustavimo – rekla je Franćeska Martini iz talijanskog ministarstva.


Prema statistikama, u Italiji oko 85.000 žena godišnje ode na povećanje dojki, od toga njih 70 odsto zbog estetskih, a 30 procenata nakon tretmana u borbi protiv raka.

Tagovi: