Niži IQ izaziva SRČANE bolesti

by | februar 10, 2010

manji IQ uzrok srcanih bolestiNiža inteligencija je nakon pušenja glavni predskazatelj srčanih bolesti, objavili su u sredu britanski naučnici.

U opsežnoj studiji britanskog veća za medicinska istraživanja (MRC) otkriveno je da je niži koeficijent inteligencije (IQ) povezan sa srčanim bolestima i smrću, i predstavlja važniji indikator za razvoj kardiovaskularnih bolesti od bilo kojeg drugog faktora rizika izuzev pušenja.

 

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u Europi, SAD-u i većini industrijski razvijenih zemalja. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), bolesti srca i dijabetes odgovorni su za 32 odsto smrti u svetu.

 

Studija MRC-a, u kojoj su analizirani podaci 1.145 muškaraca i žena starih oko 55 godina i praćeni u razdoblju od 20 godina, pokazala je da su pušenje, niža inteligencija, nizak prihod, visoki krvni pritisak i slaba telesna aktivnost, pet najvažnijih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

 

Voditelj istraživanja Dejvid Beti rekao je da postoji nekoliko razloga koji bi mogli da objasne zašto osobe sa nižim koeficijentom inteligencije imaju veći rizik za razvoj bolesti, a to se ponajprije odnosi na njihov pristup „zdravom ponašanju“.

 

Oni koji ignorišu ili ne uspevaju da shvate savete o štetnosti pušenja ili koristima zdravog načina ishrane i telesnoj aktivnosti po zdravlje, verovatnije će biti izloženi većem riziku, napisao je u časopisu „European Journal of Cardiovascular Prevention“.

 

Beti smatra da je u pristupu rešavanja tog problema nužna snažnija kampanja o javnom zdravlju.

– Iz perspektive javnoga zdravlja, IQ se može povisiti ranim podučavanjem i školskim programima – dodao je.

Britansko udruženje za srce (BHF) smatra da jedan od načina štampanje jednostavnijih, uočljivijih i preciznijih deklaracija na prehrabenim proizvodima, kojima bi se korisnicma bolje predstavilo koja hrana nosi visok, koja umeren, a koja nizak rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Tagovi: