Odgoj dece roditeljima SNIŽAVA PRITISAK

by | januar 18, 2010

Premda je naizgled situacija drugačija, odgoj dece zapravo snižava pritisak kod roditelja, pokazalo je najnovije istraživanje.

roditeljstvo

Uprkos brigama oko novca, obrazovanja, zdravlja i balansiranja između poslovnog i privatnog života, odgajanje dece može da bude jednako dobro za srce kao i vežba ili smanjenje konzumacije soli, tvrde stručnjaci.

 

Nučnici sa Fakulteta „Brigham Young“ u Utahu smatraju da odgoj dece i davanje smisla životu, roditelje čini puno zadovoljnijima, što onda ima pozitivne posledice na njihov krvni pritisak. Učinak je jači za majke nego za očeve i ne smanjuje se sa brojem dece.

 

Stručnjaci su pratili promene u pritisku kod 200 odraslih ljudi, od čega je 70 odsto bilo roditelja, 24 sata dnevno u njihovom uobičajenom dnevnom rasporedu. U obzir su uzeli i rizične faktore poput starosnog doba, težine i pušenja i otkrili da roditelji u proseku imaju niži pritisak od ljudi bez dece.

 

Ovo istraživanje je dokazalo da su vežba, zdrava ishrana i drugi faktori za zdravo srce jednako važni kao i oni socijalni – osećaj sreće, ispunjenosti i smisla života.

Tagovi: