Ojačajte vaše SRCE i smanjite rizik od srčanog udara

by | avgust 9, 2010

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti. Na sreću, postoje korisni načini kojim je moguće ojačati srce i tako smanjiti rizik od srčanog udara.

Srce

 

Ljudi su gotovo svakodnevno izloženi stresnim situacijama. Tada telo luči pojedine hormone kako bi uspešno podnelo stres. U previše stresnim situacijama, ovi hormoni mogu uzrokovati ozbiljne bolesti srca.

 

Stres je usko povezan sa lošim navikama kao što je konzumiranje alkohola i cigareta. To su faktori koji značajno pridonose oboljevanju srca. Ukoliko imate simptome kao što su uznemirenost i nervoza, ranjivost, osećaj da se ne možete nositi sa svakodnevnim problemima, ako ste neodlučniji nego inače, imate smanjen apetit, teško se koncentrišete i loše spavate, onda je potrebno da poduzmete korake koji će smanjiti nivo stresa.

 

Potrebno je da naučite tehnike koje će vam pomoći da se opustite. Lezite na leđa i sa opuštenim rukama pored sebe. Polako udahnite duboko nekoliko puta. Zategnite svoje mišiće, zadržite su u tom stanju nekoliko sekundi pa se opustite. Ponovite vežbu nekoliko puta. Nastavite disati polako. Po završetku vežbe, zatvorite oči i udahnite duboko nekoliko puta, a potom polako pređite u sedeći položaj.

 

Nikada nemojte ignorisati stalne bolove u stomaku jer to mogu biti prvi znaci slabosti srca. Slabo varenje i nadimanje i bolovi u stomaku mogu biti znaci slabosti srca.

 

Loše raspoloženje i depresija su usko povezani sa ozbiljnim srčanim oboljenjima.

 

Redovno vežbanje smanjuje rizik od srčanog udara. Trčanje će pomoći u jačanju vašeg srca.

 

Ukoliko već imate problema sa srcem, ipak, i dalje vežbajte. Vašem srcu će to koristiti, ali pre toga se konsultujte sa doktorom kako biste saznali koje su vežbe adekvatne za vaše stanje.

 

Grupa lekova pod nazivom statini uveliko pomaže organizmu jer utiče na holesterol u krvi smanjujući njegov nivo za 20-60%.

 

Alkohol može pomoći u sprečavanju nastanka bolesti srca, ali pijenje više od preporučene količine će naštetiti vašem organizmu. To će oslabiti srčane komore i poremetiti ritam srca.

 

Ako imate preko dvadeset godina i zdravi ste, ipak je poželjno povremeno meriti nivo holesterola u krvi kako bi se sprečio nastanak srčane bolesti u budućnosti, piše „Deili Meil.“

 

Izvor: Sarajevo-x.com

Tagovi: