Oplemenite radni prostor saksijskim biljkama i povećajte produktivnost

by | decembar 1, 2013

Bolest zatvorenog prostora nam se prikrada, nosi sa sobom sve vrste zimskih nedaća, uključujući prehlade, dosadu i manjak produktivnosti. Ali, sve više istraživanja ukazuju da za sve to postoji jedinstven lek – biljke.

feng-shui-plant-mike-harrington-g

U studiji koja je sprovedena na jednom norveškom univerzitetu pokazalo se da radni prostor u kojem su smeštene biljke poboljšava pamćenje kod zaposlenih, te da vegetacija podstiče produktivnost.

Ukratko, obnavljanje pažnje deluje poput sna i pomaže nam da se sa zadataka koji nam oduzimaju energiju preorijentišemo na nešto što nas manje umara. Istraživanja su pokazala da čak i kratki susreti s prirodom – kao što je pogled na biljku na našem stolu – mogu imati veliki obnavljajući efekt.

Psiholozi su pojasnili vezu između biljaka i produktivnosti putem teorije koju nazivaju „obnova pažnje“: Ako izdvojite trenutak da podignete pogled i da ga usmerite na nešto što vam daje energiju, to će napraviti veliku razliku.

Poslednja istraživanja donela su niz dokaza da unošenje prirode u zatvorene prostore pomaže i da biljke mogu umanjiti stres.

Osim u radnim prostorima biljke će jednako na vas delovati i u vašem kućnom prostoru.

Svakako da u hladnijim danima ne držimo otvorene prozore i vrata, pa nije neobično što dolazi do manjka produktivnosti kada su u pitanju kućni poslovi.

Zato obogatite svoj životni prostor biljkama kako biste smanjili stres jer vas, na primer, čeka veliko spremanje stana ili da se prosto oslobodite nakupljenog stresa kojeg ste u svoju oazu mira doneli nakon napornog radnog dana.

Izvor: Magazin.net.hr

Tagovi: