OSKAR za režiju: Ketrin Bigelou ušla u istoriju

by | mart 8, 2010

Ketrin Bigelou Režiserka filma „Katanac za bol“, Ketrin Bigelou je prva žena koja je ikada osvojila Oskara za najbolju režiju.

Bigelou (58) tek je četvrta žena nominovana za najbolju režiju. Pre nje, nominovane su Lina Vertmiler za „Sedam lepotica“ (1976), Džejn Kempion za „Klavir“ (1993) i Sofija Kopola za „Izgubljeno u prevodu“ (2003).

 

Mediji su se uglavnom fokusirali na činjenicu da je Bigelou pobedila svog bivšeg supruga Džejmsa Kamerona u trci za najboljeg režisera i film, ali Ketrin je u razgovoru sa novinarima izbegla sva „nezgodna“ pitanja.

 

Kameron je, inače, sedeo iza nje tokom dodele, i aplaudirao i skandirao kada je Barbra Strejsend pročitala njeno ime.

 

– Džim je vrlo inspirativna osoba – bilo je sve što je Bigelou rekla na temu režisera sa kojim je bila u braku od 1989. do 1991. godine.

 

– Nadam se da sam prva u dugom nizu žena kojima će pripasti ovo priznanje. Volela bih da inspirišem mlade ili neafirmisane, ili jednostavno stidljive režiserke, koje će iz mog primera shvatiti da ništa nije nemoguće, i da se snovi ostvaruju – rekla je ona.

 

„Katanac za bol“ doneo joj je i prvu žensku nagradu za najbolju režiju Udruženja režisera Amerike, šest BAFTA nagrada, među kojima i za najbolji film i režiju, kao i tri nominacije za Zlatni globus.

 

(MONDO)

Tagovi: