Otkriveno šta se JELO na „Titaniku“

by | mart 17, 2010

Brodolom „Titanika“ je neiscrpna tema. Najnovija otkrića tiču se gastronomije – sada znamo šta se jelo na nekada najvećem brodu na svetu.

hrana na Titaniku

Kuvar sa receptima za jela koja su se pripremala na „Titaniku“, sa posebnim akcentom na meni za poslednju večeru pre nego što je brod udario o santu leda, objavila je Ivon Im. Ona je potomak violiniste koji bio deo orkestra na brodu.

 

Zanimljivo je da u kuvaru nisu samo recepti za jela koja su spremana za putnike prve klase, već i za one plićih džepova. Šta su jeli ‘slepi putnici’, nije poznato.

 

U prvoj klasi jele su se, između ostalog, ostrige, golubovi i piletina, a u drugoj haringe, dok su oni u trećoj klasi u tanjirima najčešće imali govedinu i kolače od šljiva.

 

Za poslednju večeru prvoj klasi je servirana guščija pašteta, a trećoj supa od povrća i seljački biskviti. Međutim, i jednima i drugima je preselo, na žalost.

 

Jela iz kuvara sa „Titanika“ biće spremljena i poslužena na krstarenju kojim će se za dve godine obeležiti stogodišnjica potonuća.

 

Bord „Balmoral“ imaće istu putanju kao i čuveni „Titanik“. Interesovanje za ovo krstarenje je veliko i već je rezervisano 60 odsto mesta, bez obzira na visoku cenu – 6.000 funti, ali i morbidnost cele akcije.

 

(MONDO)

Tagovi: