PISTAĆI i PIVO mogu da spreče pojavu raka

by | decembar 14, 2009


Porcija pistaća svaki dan može da spreči pojavu raka, pre svega raka pluća, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za istraživanje raka u Hjustonu.

Pistaci i pivoPistaći, kako su istakli naučnici, sadrže „gama-tokoferol“, jedan od mnogobrojnih oblika vitamina E koji je poznat po antioksidacionom svojstvu i zaštitnom dejstvu protiv nekih vrsta raka, preneli su francuski mediji.


Naučnici su konstatovali da bi redovno konzumiranje pistaća moglo da poveća apsorpciju „gama-tokoferola“, što bi trebalo da smanji opasnost od pojave raka pluća i raka prostate.


U ispitivanju je učestvovala grupa pacijenata koji su svakodnevno jeli oko 100 komada pistaća, što odgovara težini od gotovo 70 grama pistaća.


Nakon nekoliko sedmica, poređenje sa kontrolnom grupom je pokazalo da je kod njih nivo „gama-tokoferola“ bio mnogo viši.


Naučnici kao dobar izvor „gama-tokoferola“ navode, između ostalog, ulja od soje i kukuruza, kao i kikiriki.

Na kongresu je saopsteno da je i pivo veoma efikasno u sprečavanju pojave raka zbog svog sastojka hmelja koji sadrži „ksantohumol“. Taj antioksidans, „flavonoid“ biljnog porekla, može da blokira dejstvo hormona testosterona i na taj način spreci pojavu raka prostate.


(Tanjug)

Tagovi: