PLAVUŠE imaju više samopouzdanja

by | januar 25, 2010

plavusaŽene svetlije kose su agresivnije i imaju više samopouzdanja od brineta ili crvenokosih, pokazalo je akademsko istraživanje. Razlog tome je što plavuše privlače više pažnje od ostalih žena jer ih muškarci smatraju atraktivnijima. Na temelju toga grade svoju harizmu, tvrde istraživači.

Studija sugeriše da što se ljudi više osećaju ˝posebnima˝, u smislu fizičke snage kod muškaraca i izgleda kod žena, verovatnije je da će imati više samopouzdanja i strasti u postizanju socijalnih ciljeva.

 

Stručnjaci su otkrili da čak i one žene koje kosu boje u plavo preuzimaju osobine prirodnih plavuša. Studija, koja je ispitala vezu između samopouzdanja i agresivnosti uključivala je 156 studentkinja u Americi. Eron Sel sa Fakulteta „California“ gde je sprovedeno istraživanje objašnjava:

 

– Očekivali smo da će plavuše biti odvažnije od ostalih žena, ali ono što nismo očekivali je ta doza agresivnosti u odnosu na njihove kolegice.

 

Sel smatra kako su plavuše izgradile svoj svet jer ih tretiraju bolje od ostalih pripadnica lepšeg pola, te ne shvataju da ih muškarci drugačije gledaju.

 

– Nisu ni svesne da ih tretirau poput princeza – dodaje.

 

Takođe je otkriveno da iako su agresivnije, manje su šanse da će ući u stvaran sukob za razliku od brineta i crvenokosih, verovatno kako bi očuvale svoj izgled.

 

– Plavuše imaju više samopouzdanja, premda rezultati to uvek ne potvrđuju. Možda zbog stereotipa, brinete su navikle da više rade i manje očekuju. S druge strane, plavuše se brzo naviknu na privilegije koje im donosi njihov izgled, a to je obično muška pažnja – kaže psiholog Ketrin Salmon.

Tagovi: