PUŠAČI spavaju slabije od nepušača

by | februar 22, 2010

pusenjePušači tokom spavanja provode manje vremena u dubokom, okrepljujućem snu od nepušača, ustanovili su američki istraživači sa Medicinskog fakulteta univerziteta „Džon Hopkins“.

Pušači su takođe četiri i više puta skloniji da se ujutru žale kako ih noćni odmor nije okrepio – oko 23 odsto, prema pet odsto kod nepušača.

 

Problem je verovatno u nikotinu koji može da ima stimulativno dejstvo, zbog čega pušači teže padaju u san i teže ga i održavaju.

 

I do sada je primećeno da pušači spavaju lošije od nepušača, ali nije bilo izvesno da li je to zbog direktnog dejstva cigareta ili zbog medicinskih komplikacija koje pušenje donosi, kao što su simptomi plućnih i srčanih bolesti.

 

Da bi to razjasnili, baltimorski stručnjaci su ispitivali san 40 sredovečnih pušača koji nisu imali nijedan od zdravstvenih simptoma koji se dovode u vezu sa pušenjem.

 

Rezultati su upoređeni sa rezultatima istog broja nepušača odgovarajućih godina i fizičkog tipa.

 

Dok su spavali kod svojih kuća, ispitanici su bili priključeni na elektroencefalograf (EEG), koji je registrovao električnu aktivnost mozga tokom sna. Pritom je ustanovljeno da pušači u odnosu na nepušače provode manje vremena u dubokom, a više vremena u lakom snu.

 

– Ova studija pruža još jedan razlog da se prestane s pušenjem ili da se s njim nikad ne počinje – kaže predsednik Američkog udruženja pulmologa dr Alvin Tomas.

 

(Tanjug)

Tagovi: