Razlika u godinama partnera štetna za ženu

by | maj 15, 2010

Dok na muškarce znatno mlađa žena deluje terapeutski, prestar ili premlad muž ubrzava ženinu smrt, upozorenje je nemačkih naučnika.

razlika u godinama

Što je veća razlika u godinama između žene i njenog supruga, to je njoj kraći životni vek. I dok na muškarce znatno mlađa žena deluje terapeutski, suprug mlađi sedam godina dodatno skraćuje životni vek svoje supruge.

Pređašnje studije već su pokazale da muškarci koji su oženjeni mlađim ženama žive duže. Dugo se pretpostavljalo da isto važi i za žene koje su udate za mlađe muškarce, ali nova studija Svena Drefahla s Maks Plank instituta za demografska istraživanja (MPIDR) u nemačkom gradu Rostoku pokazala je da to nije slučaj. Naprotiv, što je veća razlika u godinama između žene i muškarca, to je njoj kraći životni vek. Ovo se pokazalo i u slučaju da je suprug stariji ili mlađi od supruge. Očekivani životni vek žene skraćuje se ako je razlika u godinama između nje i njenog supruga veća – bilo da je muž stariji ili mlađi od nje.

Zapravo, žena živi još kraće uz mlađeg supruga. Naime, udaja za muškarca sedam do devet godina mlađeg povećava rizik od prevremene smrti za 20 odsto. Poređenje je vršeno s parovima koji su isto godište.

Rizik od smrti kod muškarca koji je sedam do devet godina stariji od svoje supruge smanjuje se za 11 odsto. Mlađa žena utiče dobro na njegov životni vek – jer što je ona mlađa, to će on duže živeti.

Ali, iako novo istraživanje pokazuje da od braka imaju veće koristi muškarci nego žene, ne bi trebalo misliti da je brak generalno štetan za zdravlje žena. Iako postoje izuzeci, muškarci i žene u braku žive duže nego što bi to bilo da su ostali samci.

 

Izvor: Press.

Tagovi: