RODIO se Nemanja od šest kilograma!

by | oktobar 6, 2009

Mali Nemanja koji je na rođenju imao skoro šest kilograma iznenadio je u petak i majku Jelenu (28), ali i doktore i babice u porodilištu u GAK u Višegradskoj ulici.

 

Nemanja je na porođaju težio 5.970 grama, a dugačak je 58 centimetara. „Iako su mi lekari rekli da ću roditi bebu sa većom kilažom, bila sam iznenađena kada se Nemanja rodio, kao i svi oko mene. Dobro sam podnosila trudnoću do pre četiri nedelje kada je beba počela da se više okreće, pomera ruke i noge. Mnogo mi je pomoglo to što sam svako veče šetala, jer sam smatrala da ću se lakše poroditi ako se krećem. Tako je i bilo„, kaže za „24 sata“ ponosna mama Jelena Maksimović.


Nemanju će dočekati puna kuća. Jelena i suprug Radomir (38) imaju ćerke Mariju (10), Jovanu (8) i Kristinu (5), koji su od imena koje je predložio kum za brata izabrali ime Nemanja. Majka Jelena kaže da je u njihovoj porodici često da se rađaju krupne bebe.

Dr Nebojša Marković iz porodilišta u GAK u Višegradskoj kaže za „24 sata“ da se retko dešava da se rode bebe sa kilažom kao što je Nemanjina. „Na veličinu ploda utiče nekoliko faktora. To mogu da budu genetika ili ishrana, ali i glikemija – povišen šećer u krvi majke. Dalji razvoj, naravno, zavisi od svakog deteta posebno„, kaže dr Marković.

 

Tekst i foto: 24sata

Tagovi: