Sama preko Antarktika

by | novembar 21, 2011

Britanska avanturistkinja Felisiti Aston sprema se da pređe Antarktik na skijama. Ukoliko uspe, postaće prva osoba koja je sama prešla ovaj surovi put od 1.700 kilometara, koristeći sopstvenu snagu. Trenutno u baznom kampu čeka bolje vremenske prilike kako bi krenula.

Tridesettrogodišnja Felisiti Aston izjavila je da se ne samo fizički, već i mentalno, priprema za usamljeničku ekspediciju preko zaleđenog kontinenta.

Britanka je u telefonskoj izjavi agenciji Asošiejted pres iz baznog kampa na Antarktiku rekla da se savetuje sa sportskim psihologom jer „ovde mnogo zavisi od toga da li su ti noge na zemlji“.

Cilj ove avanturistkinje je da postane prva osoba koja će sama preći Antarktik koristeći samo snagu mišića, a ako uspe da po planu krajem januara završi putovanje, postaviće rekord najduže samostalne ženske polarne ekspedicije od oko 70 dana.

Felisiti je objasnila da je vreme u baznom kampu relativno toplo za antarktičke pojmove, ali da je na drugom kraju kontinenta situacija dosta lošija.

Na putu će jesti ovsenu kašu, smrznute obroke i mnogo čokolade, što bi trebalo da joj obezbedi unos od oko 4.000 kalorija dnevno. „Super je zbog čokolade. Ješću čokoladu ceo dan i uspeću da smršam, što je još jedna dobra stvar za mene“, dodala je uz osmeh.

Inače, Astonova je do sada, između ostalog, prešla kanadski Arktik, predvodila je tim žena koje su osvojile Grenland, vozila se zamrznutim rekama Sibira, tokom zime je prešla i preko Bajkalskog jezera, a uspela je i da stigne do cilja zloglasnog „Peščanog maratona“, šestodnevne 243 kilometara duge trke izdržljivosti kroz pustinju Saharu u Maroku.

Tagovi: