Semenke PARADAJZA umesto aspirina

by | decembar 23, 2009

„Fruitflow“ je ime gela iz semenki paradajza koji ima blagotvorno dejstvo na cirkulaciju što ga čini izvrsnom prirodnom zamenom za aspirin.

paradajzGel koji se može pronaći u semenkama paradajza može da pomogne u očuvanju cirkulacije krvi sprečavajući njeno zgrušavanje, pokazala su nova klinička ispitivanja. Karakteristike tog gela, koji se može dodavati hrani jer je bezbojan i bezukusan, otkrili su britanski naučnici i patentirali ga pod nazivom „Fruitflow“.

 

Novo otkriće već se koristi u jednoj vrsti voćnog soka, a uskoro bi mogao početi da se dodaje i u druge prehrambene proizvode jer su zdravstvene službe EU prihvatile izveštaje u kojem stoji da „Fruitflow“ poboljšava cirkulaciju, piše britanski „Telegraph“.

 

Aspirin ima isto dejstvo, ali za razliku od gela iz semenki paradajza on snažno blokira jedan od uzroka zgrušavanja krvi, dok „Fruitflow“ lagano ublažava ostala tri ključna razloga problema.

 

Milioni starijih osoba u svetu svakodnevno piju male doze aspirina kako bi poboljšali cirkulaciju ali, to može da ima i neželjene posledice poput krvarenja ili stvaranja čira na želucu.

 

Naučnici sa instituta „Rowett“ iz Aberdina, koji su istražujući pozitivna dejstva mediteranske hrane na zdravlje došli do ovog otkrića, kažu kako je „Fruitflow“ vrlo dobra prirodna zamena za aspirin i da do danas nisu zabeležene nikakve nuspojave tog proizvoda.

 

Poboljšanja u cirkulaciji vidljiva su već tri sata posle konzumacije, a dejstvo traje do 18 sati što „Fruitflow“ čini idealnim za upotrebu na dnevnoj bazi, dodali su istraživači.

Tagovi: