Silikonska sočiva za SAVRŠEN VID

by | decembar 6, 2009

Na tržištu Britanije pojavila su se nova kontaktna sočiva koja omnogućavaju da vidite bolje nego „u svojim najboljim danima“, i to „u visokoj rezoluciji“.

socivaLako podešavajuća sočiva (LAL) razlikuju se od dosadašnjih jer su napravljena od nepolimerizovanog silikona, što omogućava i njihovo naknadno prilagođavanje, kada su već „smeštena“ u oko, čime se lekarima obezbeđuje mogućnost da optimizuju vid. Najveća prepreka široj upotrebi ovih sočiva je njihova cena – 3.000 funti po oku.


– U oku imamo sočivo, koje fokusira svetlost i šalje je na mrežnjaču. Kada smo mladi, sočivo je providno i elastično – objašnjava Bobi Kureši iz Londonske očne bolnice, koji jedini u Britaniji ugrađuje nova sočiva.


Međutim, kaže on, kada zađemo u četvrtu ili petu deceniju, ono gubi elastičnost i time se smanjuje mogućnost menjanja fokusa, kada sa daljih predmeta prelazimo pogledom na bliže. To je vreme kada su nam potrebne naočare za čitanje.


Umesto kupovine naočara, sada se može ukloniti staro i ugraditi novo, silikonsko sočivo, koje ne gubi elastičnost, a može se prilagođavavti i kada je u oku.


– Lepota ovog sočiva je u tome što mu se oblik može menjati spoljašnjom intervencijom – korišćenjem svetlosti određene talasne dužine – objašnjava Kureši. Menjanjem oblika, menja se i fokus, pa se istovrmeno leče kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam.


Za razliku od običnog sočiva, kod ovog se garantuje gotovo savršen vid, jer se svaki eventualni problem rešava „u hodu“.


(Tanjug)

Tagovi: