Sklonost ka izležavanju je nasledna „bolest“

by | septembar 7, 2010

Naučnici su ustanovili da je sklonost ka vežbanju i zdravom načinu života „zapisana“ u genima i da se u porodici prenosi sa generacije na generaciju. Nažalost, isto važi i za lenjost i sklonost ka izležavanju na kauču pred televizorom.

Izlezavanje

 

Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji vršili su ispitivanja na miševima, i pokazalo se da se pozitivne osobine mogu pojačati selektivnim uzgojem, odnosno stimulisanjem određenih genskih karakteristika, prenosi „Dejli telegraf“.

 

Eksperimenti su pokazali da potomci selektivno uzgojenih miševa koji su kreirani tako da uživaju u trčanju, takođe uživaju u fizičkim aktivnostima.

 

„Ovo otkriće moglo bi značajno da utiče na zdravlje ljudi“, kaže profesor Teodor Garland koji je bio šef istraživačkog tima.

 

„U ne tako dalekoj budućnosti mogli bismo lekovima da rešavamo problem nedovoljne fizičke aktivnosti, tako što bismo ‘ciljali’ gene koji podstiču želju za kretanjem“, objašnjava dr Garland.

 

Takve intervencije mogle bi da podstaknu ljude da sami požele da vežbaju.

„Osobe koje bi primale terapiju osećale bi se neprijatno tokom dužih preioda neaktivnosti“, kaže dr Garland, ističući da je ovo otkriće veoma značajno zbog prave epidemije gojaznosti koja nam preti.

Izvor: Mondo

Tagovi: