SOJA smanjuje rizik od raka jajnika i maternice

by | decembar 6, 2009

Žene u čijoj je ishrani više soje imaju 40 odsto manji rizik od razvoja određenih tipova carcinoma, zaključili su korejski naučnici.

sojaNovo istraživanje otkrilo je kako sastojci soje utiču na određene tipove raka, poput raka maternice i jajnika, na koje uticaj imaju hormoni kao što je estrogen.


Od ranije je poznato da neki sastojci soje koji se u telu ponašaju kao estrogen povećavaju rizik od raka dojke, ali nova studija je pokazala da oni imaju potpuno suprotan učinak na rak jajnika i maternice.


Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu „International Journal of Obstetrics and Gynecology“ ukazuju na to da žene u čijoj je prehrani zastupljeno više soje, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika i maternice za čak 40 procenata.


Autori istraživanja sprovedenog u korejskom nacionalnom institutu za karcinome u Gojangu kažu kako su do tih zaključaka došli na temelju ranijih istraživanja sprovedenih na 169 000 žena.


Dodali su da ipak ne mogu da budu potpuno sigurni u nalaze i da će biti potrebno da se urade dodatna istraživanja jer naučnici još nisu utvrdili optimalnu količinu soje u ljudskoj ishrani.


Korejski lekari upozorili su na statistike koje kažu da će samo tokom 2009. od raka jajnika i maternice, kojima će biti pogođeno više od 60 000 žena, umreti njih 22 000.

Tagovi: