Srbija: Oko 250 DECE godišnje oboli od kancera

by | februar 3, 2010

Svetski dan dece obolele od raka 13. februar, biće obeležen akcijom „Pramen nade“ – simboličnim masovnim šišanjem u cilju pružanja moralne i materijalne podrške deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima.

deca i rak

Akcija će biti organizovana od 13 do 15 časova u tržnom centru „Delta Siti“ u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

 

– Cilj akcije je da se skrene pažnja i podigne svest javnosti o značaju problema dece obolele od kancera. Osnovni motiv je pomoći oboleloj deci i njihovim roditeljima, jer za izlečenje nisu neophodni samo lekari, već i bolji uslovi lečenja i pažnja i ljubav – rekla je na konferenciji za novinare predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), Novka Tomić. Ona je pozvala sve ljude dobre volje da pomognu akciju i donatore da se jave udruženju.

 

Lekar Instituta za majku i dete Dragan Mićić naveo je da u Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 250 dece i da oko 70 odsto njih bude izlečeno. On je istakao da su te bolesti retke kod dece, ali da je njihovo lečenje skupo i da i bogatije zemlje ne mogu same da obezbede komfornije uslove lečenja.

 

U Srbiji se deca obolela od raka leče u tri zdravstvene ustanove u Beogradu: Inistitutu za majku i dete, Univerezutetskoj dečijoj klinici i Inistitutu za onkologiju i u okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu.

Među pozvanima da podrže akciju 13. februara su predstavnici Vlade Srbije, a učešće su potvrdili brojne javne ličnosti, sportisti, sportski klubovi i savezi.

 

Psiholog Tamara Klikovac je istakla da je važno i obrazovni sistem uključiti da na adekvatan način reaguje u tim situacijama, jer obolela deca „brzo shvate da su drugačija i kao i roditelji prolaze kroz niz složenih osećanja“, pa je prava podrška veoma važna.

 

(MONDO)

Tagovi: