ŠTA JE TO: Sindrom ekonomske klase

by | avgust 27, 2009


Neki putnici izloženi su mnogo češće od drugih velikom riziku da u toku dugih međukontinentalnih letova „zarade“ tromb i tako uđu u red osoba sa fenomenom koji lekari nazivaju „sindrom ekonomske klase“.


U izveštaju Medicinskog fakulteta u Milanu kaže se da svako putovanje avionom „predstavlja blagi faktor rizika da se dobije tromboembolija“, a posebno su velikom riziku izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, koji su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju kao i žene koje koriste pilule za kontracepciju.

Venska tromboembolija je stvaranje ugrušaka u venama. Oni se najčešće stvaraju u nogama a zatim se penju u pluća čime izazivaju teške disajne probleme a neretko i smrt.


I dok razmere rizika od putovanja avionom ostaju kontroverzne, neke avio kompanije preporučuju putnicima da „protegnu“ noge ili u sedištima koriste vežbe za poboljšavanje cirkulacije krvi u nogama. Stručnjaci su podeljeni u oceni razloga za rizik: dok jedni za rizik okrivljuju skučen prostor za smeštaj putnika u ekonomskoj klasi i neudobna sedišta, drugi tvrde da se tromb može stvoriti od sedenja u bilo kojoj klasi – ako je putnik prikovan za sedište iz straha ili lenjosti.

Tagovi: