Statini nisu „čudotvorni“ lekovi?

by | jul 6, 2010

Statini, lekovi koji se primenjuju u terapiji obolelih od kardiovaskularnih oboljenja, izgleda ne deluju preventivno na smanjenje smrtnosti među osobama koje nemaju nekog srčanog bolesnika u familiji, ali kod kojih postoji povećan rizik od povišenog holesterola u krvi.

LekoviTi lekovi mogu da imaju čak i teže neželjene efekte kod određenih osoba tako da se preventivne prednosti statina mogu dovesti u pitanje, istakli su istraživači s Kembridža koji su sproveli analizu rezultata 11 kliničkih ispitivanja u kojima je učestvalo ukupno 65.229 ljudi.

Polovina ispitanika je bila pod terapijom statinima, a polovina je dobijala placebo, prenele su svetske agencije.

 

Tokom kontrole zdravstvenog stanja učesnika u ispitivanju koje je u proseku trajalo tri godine i sedam meseci preminulo je njih ukupno 2.793 od čega 1.447 u grupi koja je primala placebo, a 1.346 u grupi koja lečena statinima, što, kako su istakli naučnici, nije statistički velika razlika.

 

LekoviNivo lošeg holesterola LDL je bio viši kod osoba koje su uzimale placebo (134 miligrama po decilitru krvi), nego kod osoba lečenih statinima (94 miligrama po decilitru krvi).

 

Uprkos tome, nije bilo povezanosti između opasnosti od smrtnosti i nivoa LDL holesterola na početku istraživanja ili prosečnog smanjenja nivoa LDL holesterola.

Tagovi: