STRES najveći neprijatelj seksa!

by | oktobar 11, 2009

Nedavna istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji potvrdila su tezu da stres može da uništi seksualni život.

Stres, u biološko-fiziološkom smislu, predstavlja povišen nivo adrenalina koji je zadužen za niz procesa u organizmu koji telo spremaju za borbu ili beg. Isti mehanizam, koji nam pomaže da preživimo kada se nađemo u opasnosti, može, ukoliko se konstantno izlažemo stresnim situacijama, da prouzrokuje razna oboljenja organizma.

Ljudi koji su često pod stresom podložni su bolestima srca i krvnih sudova, mogu imati smetenj u menstrualnom ciklusu, ili probleme sa libidom. U istraživanju koje je objavio britanski magazin „The Sun“ ističe se da stresan život uništava živote miliona Britanaca. Studija je obuhvatila preko 2000 Britanaca starijih od 16 godina.


Čak trećina ispitanika je rekla da izbegava seksualne aktivnosti, najviše zbog umora. To, s druge strane, utiče na povećanje tenzije u celokupnom odnosu između partnera.


Međutim, stres je moguće ublažiti i to na više načina: pre svega pozitivnim razmišljanjem, ali i eteričnim uljima, opuštajućim kupkama, pravilno izbalansiranom

hranom i napicima, ali i igranjem društvenih i sličnih igara. Tako naučnici tvrde da je tetris, na primer, odlična relaksacija nakon doživljenog stresa.

 

Tekst: Mondo

Tagovi: