SVAKA treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja

by | septembar 18, 2009

rasim ljajic


Svaka druga žena u Srbiji žrtva psihičkog, a svaka treća fizičkog nasilja u porodici, saopštio je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i najavio donošenje novog zakonskog okvira kojim bi se ta „crna statistika“ smanjila.


Skoro da nema opštine u Srbiji u kojoj nije evidentiran slučaj nasilja u porodici, pri čemu su u 90 odsto slučajeva nasilnici- muškarci„, rekao je Ljajić na predstavljanju projekta „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ .


On je ukazao da je od 2004. godine broj slučajeva nasilja u porodici utrostručen i da je on mnogo veći nego što se u javnosti zna. Najčešće je partnersko nasilje, zatim nasilje nad decom, pri čemu je izvršilac najčešće sadašnji ili bivši muž ili vanbračni partner, u 74,8 odsto slučajeva.


Prema podacima centara za socijalni rad, prošle godine u 5.233 porodice dogodilo se nasilje, a ukupan broj žrtava bio je 7.666, od toga 3.112 dece i 3.226 žena. Prema rečima Ljajića, 30 odsto žena prijavljuju da žive pod pretnjom teških telesnih povreda, ubistva ili ubistava članova porodice. U proseku 7,4 odsto nasilnika koristi oružje ili oruđe u nanošenju povreda. „Crna ststistika“ govori i da se u 75 odsto slučajeva nasilje nad ženom se ponovilo, a u 50 odsto se ponovilo više od pet puta.


Ljajić je predočio da problem zahteva hitnu reakciju države i društva i ukazao na prvi korak- donošenje Zakona o ravnopravnosti polova, koji je u skupštinskoj proceduri, izražavajući uverenje da će biti usvojen na prvoj sednici jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije. On je poručio da je neophodno da se dobije saglasnost opozicije u parlamentu za tako važne zakone.

 

Tagovi: