ŠVERCOVANI bataci opasni za decu!

by | novembar 9, 2009


Nedavna zaplena 1.750 kilograma smrznutog mesa u ataru sela Lučane kod Bujanovca potvrđuje da je ova opština najveći evropski distributivni centar švercovane piletine iz SAD.


Još strašniji je podatak Veterinarske inspekcije da prekomerne količine hormona u švercovanoj piletini iz Amerike prouzrokuju kod dece stomačne i druge tegobe, prevremeni pubertet i maljavost!


– Švercovana piletina bez deklaracije, koja preko crnogorskih luka iz Amerike stiže u Gnjilane, štetna je za zdravlje dece zbog prevelike količine hormona. Oni prouzrokuju prevremeni pubertet, a kod devojčica je izražena maljavost. Pileći bataci su opasni jer se u toku transporta više puta odmrzavaju, zbog čeka su hemijski i bakteriološki neispravni, što može da prouzrokuje upalu grla ili stomačne tegobe – kaže direktor bujanovačke veterinarske stanice Miodrag Milković.


On i njegov kolega Dejan Tričković ističu da se na nekoliko mesta porozne administrativne linije sa Kosmetom u Srbiju svake sedmice ilegalno unese dvadesetak tona smrznutih pilećih bataka.


Tekst: Alo

Tagovi: