Toplomer za merenje seksualnog nagona

by | maj 20, 2010

Termografija je najefikasniji metod dijagnosticiranja stepena seksualnog nagona i uzbuđenja kod žena i muškaraca, pokazalo je istraživanje.


On je manje invazivan i neugodan od sada poznatih metoda i jedini je test koji ne iziskuje fizički kontakt učesnika – seksualnih partnera.

 

Prema istraživanju urologa, ginekologa i seksologa Departmana za psihologiju i seksualno zdravlje Univerziteta McGill u Montrealu, u Kanadi, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem „Žurnalu seksualne medicine“, a čije delove prenosi časopis „Sajens“, termografija je jedini metod koji se može koristiti u dijagnozi seksualnih problema žena i muškaraca.

 

Toplomer za seks

U stvari, žene i muškarci pokazuju vrlo slične promene u telesnoj temperaturi u trenutku seksualnog uzbuđenja, i ne postoji bitna razlika između polova kad je reč u vremenu potrebnom da se dostigne najviša telesna temperatura u seksualnom uzbuđenju.

 

– Koristeći termografiju takođe smo otkrili da subjektivno osećanje žene u seksualnom uzbuđenju u potpunoj je saglasnosti sa fiziološkim odgovorom genitalija – izjavio je Tuli Kukonen, profesor psihologije i seks terapeut, vodeći autor najnovije studije.

 

– Predviđam da će najznačajniji fiziološki pokazatelj seksualnog uzbuđenja za buduče dijagnosticiranje poremećaja u seksualnom nagonu i uzbuđenju žena, biti upravo temperatura genitalija koju će pokazivati termografija – smatra doktor Jićak Binik, profesor psihologije i direktor Službe za seksualnu terapiju.

 

– Reč je o pravoj prekretnici u istraživanju krvotoka kroz ženske genitalije i njegovom značaju za celokupno zdravstveno stanje žene – kaže doktorIrvin Goldstajn, glavni urednik „Žurnala seksualne medicine“(The Journal of Sexual Medicine).

 

– Neka ranija testiranja bila su invazivna i uključivala su stavljanje mernih instrumenata u različite delove genitalija što je često uticalo i na samo seksualno uzbuđenje. Termografija sada ne iziskuje takve zahvate i stvarno je ‘prijatelj ženskog organizma – naglašava Goldstajn.

 

Istraživači, takođe, naglašavaju da termografska metoda prva u istoriji medicine koja omogućava da se otkrije da li je blokada u krvotoku uzrok seksualne disfunkcije žena.

 

Ova metoda može da pomogne da se identifikuju pacijentkinje kojima bi pomogli vazoaktivni lekovi slični onima koji se prepisuju muškarcima sa erektilnom disfunkcijom zbog suženih krvnih sudova.

 

Izvor: FoNet

Tagovi: