TRUDNICE ne bi trebalo da poste

by | decembar 19, 2009

Optimalna ishrana je od izuzetne važnosti kako za buduću bebu, zbog mnoštva nutrijenata potrebnih za njen rast i razvoj, tako i za buduću mamu.

Zbog toga post na vodi nije preporučljiv za vreme graviditeta. U tom slučaju može da dođe do nakupljanja ketona (nastaju kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju), jer post brzo rezultira hipoglikemijom (nagli pad šećera u krvi), odnosno niskim nivoom insulina.


Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe (izgleda da ova ketoza nema neželjenih efekata kada je u pitanju majka).


trudnica

Post u kasnijim fazama trudnoće može da utiče na to da dođe do prevremenog porođaja (zbog stimulacije jednog hormona). Takođe, post na vodi nije preporučljiv zbog brze detoksikacije, jer svi toksini ulaze u krv, a odatle u bebinu cirkulaciju, odakle se raznose u sve organe. Čišćenje organizma je sporije i blaže unošenjem sokova od voća i povrća.


Post podrazumeva isključivanje iz ishrane mesa, jaja, belog mrsa (mleka i mlečnih proizvoda), gaziranih pića, nezdrave hrane (grickalica).


Trudnicama se ne preporučuje post duži od dva dana. Bitno je da pritom piju puno vode, soka i čaja zbog izlučivanja toksina iz organizma.


Tokom trudnoće je potrebno tri serviranja proteina dnevno (jedno serviranje više nego pre trudnoće). To može da se postigne uvođenjem u ishranu integralnih žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Važno je da hrana bude raznovrsna.


Kada konzumirate voće i povrće, neka bude zastupljeno više boja, jer je tada nutritivni profil bolji. Svakako uzmite jedno citrusno voće i jedno zeleno lisnato povrće.


Od slatkiša možete da jedete kuvani integralni pirinač sa suvim grožđem i medom, ili sušeno voće i suve kolače sa susamom. Takođe je dobra pečena bundeva posuta smeđim šećerom i cimetom.


(MONDO)

Tagovi: