Uskoro i za ljude: Injekcija za lečenje FOBIJA

by | mart 24, 2010

Strah od zmija, paukova, visine i mnoge druge fobije mogu biti izlečene jednostavnim ubrizgavanjem lidokaina u mali mozak, tvrde naučnici.

injekcija

Naučni tim iz Japana je otkrio da ljudski mozak može da bude „reprogramiran“, kako bi prevazišao neke od najčešćih strahova.

 

Naučnici tvrde da, zbog toga što je strah stečena navika, oni mogu da „isključe“ deo mozga u kome nastaje strah jednostavnim ubodom.

 

Njihova istraživanja su pokazala da zlatna ribica, kojoj je data doza lidokaina, nije mogla ničega da se uplaši. Istraživači kažu da bi dalja istraživanja uticaja anestetika lidokaina na osećanje straha mogla da pruže olakšanje ljudima koji ne mogu normalno da žive zbog različitih fobija.

 

– Jednog dana, naše iracionalne fobije mogu postati deo prošlosti. Zamislite da se vaši strahovi od paukova, letenia ili visine mogu izlečiti jednom inekcijom. Naše istraživanje je pokazalo da će to jednog dana postati stvarnost – izjavio je profesor Masajuki Jošida sa univerziteta u Hirošimi.

 

Profesor Jošida proučava cerebelum – mali mozak, deo mozga povezan sa razvojem straha i kod ljudi kod zlatnih ribica. On je tokom istraživanja, koristeći oblik učenja poznat kao klasično uslovljavanje, prilikom kog nastaje uslovni refleks izazvan neutralnim stimulansom, naučio zlatnu ribicu da se plaši svetlosti uperene u njene oči.

 

– Svaki put pošto bismo uperili svetlost ribici u oči, izložili bismo je električnom udaru niskog napona, tako da je riba naučila da poveže pojavu svetlosti sa električnim šokiranjem. Uskoro zlatna ribica je počela da pokazuje simptome straha od svetlosti, jer je naučila da očekuje električni šok nakon nje. Strah je kod životinje uočen zahvaljujući usporavanju pulsa, dok se kod nas ubrzava kada nas neko uplaši – ispričao je profesor Jošida.

 

Nakon što su u cerebelum ribice ubrizgali dozu lidokaina, njoj se privremeno puls vratio u granice normale i pošto su joj naučnici ponovo uperili svetlost u oči, ona nije pokazivala strah. Profesor Jošida je rekao da će, zbog sličnosti malog mozga kod zlatne ribice i sisara, daljim istražianjima biti omogućeno dalje razumevanje bioloških i hemijskih procesa koji utiču na strah, kao i njegovo lečenje.

 

Izvor: Blic

Tagovi: