Uspeh u sportu zavisi od položaja pupka

by | jul 19, 2010

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Americi pokazalo je da je veća nadarenost belaca za plivanje, a crnaca za atletiku, određena pupkom kao težištem tela. 



Istraživanje u kojem je učestvovao profesor Edrijen Bidžen sa Djuk univerziteta, predmet je polemike pošto se poziva na fizičke razlike i sportske sposobnosti između osoba različite boje kože, ali je ipak objavljeno u časopisu „International Journal of Design and Nature and Ecodynamics“.

Uspeh u sportu zavisi od položaja pupka

U studiji se objašnjava da komparativno, crnci i belci fiziološki imaju veću sposobnost za atletiku, odnosno plivanje, ne zbog svoje visine, već zbog položaja pupka. 



Profesor Bidžen objašnjava da se u fiziologiji trkača zapadnoafričkog porekla težište tela nalazi više nego kod konkurenata evropskog porekla, što predstavlja veliku prednost u takmičenjima. 



Kada je reč o plivanju, duži torzo belaca i niže smešteni pupak omogućava im da lakše plivaju kroz vodu. 



Uspeh u sportu zavisi od položaja pupka

„Plivač koji pravi veći talas, brže ide napred. Što je njegov torzo duži, to je talas koji pravi veći“, navodi istraživač. 



Torzo Evropljana u proseku je duži za tri odsto od torza crnaca iz zapadne Afrike, što im u bazenu donosi brzinsku prednost od 1,5 odsto, istakao je on.

Izvor: Tanjug

Tagovi: