Visoki pritisak se može izlečiti SPALJIVANJEM

by | decembar 30, 2009

merenje pritiskaVisoki krvni pritisak može da se izleči izazivanjem niza spaljivanja unutar vena bubrega – tvrde britanski lekari.

 

Reč je o novoj endoskopskoj metodi kojom se kroz preponsku aortu u arteriju bubrega gura žica. Ona, tvrde lekari, izaziva iskrice sprečavajući signale iz mozga da uzrokuju stiskanje vena bubrega.

 

– Te iskrice koje se mogu uporediti sa opekotinom koju izaziva kratko držanje plamena sveće među prstima ne oštećuju venu, ali su dovoljne da unište živce sa spoljne strane vene koji primaju „sporne“ moždane signale i uzrokuju stiskanje vene – objašnjavaju lekari.

 

Dovoljno je, tvrde, da se u veni izazove od četiri do pet „iskrica“ i krvni pritisak pacijenta „prestaje da raste“.

 

– Krv koja teče venom posle „zapaljenja“ sama po sebi „hladi“ opečena mesta, a prvi rezultati govore da se krvni pritisak kod pacijenata normalizuje od jednog do tri meseca posle operacije.

 

– Za neke pacijente to znači da će lekovi koje uzimaju imati boljedejstvo, a za druge potpunu normalizaciju pritiska i prestanak gutanja tableta – ističu Britanci koji ovu metodu nazivaju najrevolucionarnijom u poslednjih pedeset godina.

Tagovi: