VODKA u tabletama kao lek

by | decembar 9, 2009

Ruski naučnici patentirali su alkohol u tabletama koji se lako prenosi, konzumira i dozira, pa bi vodka ubuduće mogla da se pije kao lek.

pilule, lekovi, novacProfesor Evgenij Moskalev s Tehnološkog univerziteta u Sankt Peterburgu razvio je tehnologiju koja omogućava da se alkohol pretvori u prah i dalje distribuira u obliku pilula. Ovom novom tehnikom može u čvrsto stanje da se dovede bilo kakav alkohol, pa čak i pivo i vino.


„Suva“ vodka može svuda da se nosi sa sobom, a i konzumacija je jednostavnija. Nema nalivanja alkoholnom tečnošću niti oporog ukusa u ustima. Zahvaljujući novom „pakovanju“ konzumenti će moći i lakše da vode računa o količini alkohola koju unose u sebe.


No, upkos ovim, uslovno rečeno, prednostima, mnogi su sumnjičavi prema vodki u tabletama. Pogotovo što se omiljeno piće Rusa, osim za pijenje u hladnim ruskim noćima, koristi i za mnoštvo drugih stvari, gde pilule teško da bi bile od koristi.


Recimo, Rusi vodku koriste za skidanje flastera, kao rastvarač lepka, zatim kao sredstvo za čišćenje stakla (kako prozora tako i naočara), kao losion za lice, kao stimulans za rast kose (čep vodke u 350 ml šampona). Vodka u boci sa raspršivačem ubija stršljene na mestu a da bi se izlečio neprijatan miris nogu, treba ih prati vodkom. Sve to ne bi moglo sa vodkom u tabletama.


Danas se u Rusiji po „glavi“ stanovnika godišnje troši zastrašujućih 18 litara čistog alkohola, najvećim delom upravo vodke. Prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, zdravlje nacije je ugroženo ako se popije više od osam litara godišnje.


Krajem prošle godine, u Rusiji je bilo registrovano preko dva miliona alkoholičara. Piće je glavni krivac za veliku smrtnost. U populaciji od 143 miliona Rusa, 700.000 umire svake godine od posledica konzumiranja alkohola.


(Beta)

Tagovi: