Zašto se deca plaše nepoznatih lica

by | maj 10, 2010

Oko osmog meseca deca naglo počnu da se plaše stranaca. Iako su se do juče smejali ljudima u prodavnici, veselo se kikotali svakome ko bi im se obratio, sada panično grle majku, plače i žele da idu kući.

dete i nepoznate osobe

Ne brinite, to je normalna faza u razvoju jer dete uči da raspoznaje poznate od nepoznatih. Strah od neznanaca javlja se odjednom, bez najave, a ponekad je usmeren i na članove široke porodice koje dete ne viđa tako često, piše „Život plus“.

 

Naučnici tvrde da je to posledica razvoja mozga, a nepoznati ljudi narušavaju sistem gestova, navika, komunikacije koje je dete razvilo sa roditeljima. Glas, miris, gestikulacija nepozntih odudaraju od onoga na šta je dete naviklo, pa reaguje plačem i panikom, jer drugačije ne ume. Da li će dete reagovati burno ili ne zavisi od temperamenta.

 

Važno je da detetu pružite utehu u tom trenutku i da ga ne terate ka izvoru straha. Ne forsirajte dete da često bude u većem društvu kako bi naviklo na ljude, jer ta taktika ne pomaže. Strah će nestati vremenom, kada mališani nauče da se izražavaju i na drugačije načine. Do tada, zamolite goste da se ne obraćaju deci promenjenim glasom, preglasno ili uz agresivnu gestikulaciju.

 

Vremenom će i dečja znatiželja da „proradi“, pa će sami poželeti da vide ko je to došao u goste.

 

Izvor: Mondo

Tagovi: