ZAŠTO se pogrešno veruje da šargarepa poboljšava vid?

by | novembar 11, 2009

Na pitanje da li šargarepa pospešuje vid, posebno noću, sledi odgovor koji krije nešto što je verovatno, malo poznato. U omiljenom povrću Duška Dugouška sadržan je karotin, izvor vitamina A, koji utiče da čovek bolje vidi u mraku.

Međutim, ovo uverenje postalo je naročito popularno početkom Drugog svetskog rata, kada je Britansko ratno vazduhoplovtsvo počelo da koristi radar.


SargarepaU nameri da sakriju način na koji uspevaju noću da spaze nemačke avione, ponudili su rešenje u koje su, očigledno, mnogi poverovali: razlog što britanski vojnici i noću lako mogu da spaze neprijateljske letilice je što jedu mnogo šargarepe, piše „Politikin Zabavnik“.

Naravno, to ne znači da šargarepa nije zdrava. Zbog velike količine beta karotena, zbog čega je i narandžaste boje, šargarepa je odgovorna za zdravu kožu, naročito suvu, jača srce, blagotvorno deluje na rad jetre. Šargarepa obiluje i vitaminima iz grupe B (B1, B2, B5, B6), kao i PP, D, E i H. Zanimljivo je da, za razliku od drugog povrća sadrži vrlo malo vitamina C. Bogata je i mineralma, a posebno se preporučuje deci jer podstiče telesni razvoj, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama.

Tagovi: