Žene će rađati decu sve kasnije

by | jul 25, 2010

Trend dobijanja dece u kasnijim godinama života mogao bi da dovede do evolucije žena, koje će postati plodnije u svojim četrdesetim i kasnijim godinama, ukazuju naučnici, prenosi „Telegraf“.

Mnoge žene danas rađaju decu u kasnijim godinama života, ali će samo one sa dugotrajnim genima plodnosti biti uspešne u tome, navodi se u studiji Univerziteta u Šefildu, koja je obuhvatila 1.591 ženu.

Ovo znači da će prosečna dužina trajanja plodnog perioda rasti, jer će se njihovi geni prenositi na potomke.

Žene su se prethodno udavale mlade i favorizovano je rađanje dece u tim godinama. Danas, međutim, stupanje u brak i rađanje u kasnijim godinama života moglo bi da dovede do povećanja plodnosti kod starijih žena.

Istraživači su otkrili da je najverovatnije da će se žena udati između 30 i 35 godine. One koje se udaju za bogate muškarce su mlađe, ali su njihovi supruzi relativno stariji, što znači da je porodica veća, ali je veći i rizik od smrti supruga.

 

 

Istraživači kažu da u današnjem društvu žene rađaju decu u starijem dobu jer kasnije stupaju u brak.

„Kao posledica toga, prirodna selekcija koja veže mladost i plodnost mogla bi da oslabi, a relativna snaga odabira koji uključuje starije godine i plodnost mogla bi da se poveća, što bi potencijalno dovelo do poboljšanja plodnosti u kasnijim godinama tokom mnogih generacija“, rekao je Dankan Žilespi sa Univerziteta.

„Sada izgleda je se podizanje porodice odlaže do kasnijih godina, kada bi relativno mali broj žena u našoj evolutivnoj prošlosti imao mogućnost za razmnožavanje. Kao rezultat toga, moglo bi doći do evolutivnog poboljšanja plodnosti kod starijih žena u budućnosti“, dodao je on.

Žilespi je zaključio da je rađanje dece u vezi između muškarca i žene i dalje norma modernog društva, ali u godinama u kojima malo žena ima šansu za reprodukciju.

„Mogli bi da očekujemo evoluciju smanjene plodnosti“, rekao je on.

Izvor: Blic Online 

 

Tagovi: