Žene sprečavaju BOLEST, muškarci se leče

by | mart 18, 2010

Žene su sklonije preventivi, a razlike među polovima su prisutne čak i kada se priča o sklonosti bolestima. Druga bitna razlika između muškaraca i žena je genetska struktura njihovih hromozoma.

zene sprecavaju bolest

Muškarci imaju samo jedan X hromozom. Zato su genetska oštećenja mnogo opasnija kod muškaraca, jer žene imaju drugi X hromozom kao pomoć.

 

Muškarci od 45. do 60. godine tri puta su izloženiji opasnosti od infarkta nego žene, a u ranom i srednjem zrelom dobu preti im i veća opasnost od visokog pritiska.

 

Muškarci obolevaju drugačije od žena, a zbog činjenice da razlike među polovima imaju veliku ulogu u mnoštvu bolesti, nameće se potreba za drugačijim pristupom lečenju koje bi bilo prilagođeno polu, kažu naučnici koji se bave istraživanjima ove relativno nove teme.

 

– Muškarci i žene razbolevaju se drugačije zahvaljujući biološkim faktorima – kaže Frenk Somer, predsednik Nemačkoga društva za zdravlje muškaraca.

 

– Muški hormon testosteron, koji je vrlo važan za razvoj muškog embriona, ponovno počinje da deluje na telo muškarca tokom puberteta – kaže Somer. Uz to se psiha i vaspitanje muškaraca razlikuju od psihe i vaspitanja žena.

Muškarci često misle da moraju da budu jaki i da ne smeju da pokažu slabosti, pa često zanemaruju lekarske preglede, piše „24 sata“.

 

– Često kažemo da žene sprečavaju bolesti, a muškarci se leče – kaže Somer.

 

(MONDO)

Tagovi: