Ženski dodir poboljšava raspoloženje

by | maj 16, 2010

Lagano tapšanje po ramenu ili blagi dodir po ruci može značajno da utiče na ponašanje, tvrde naučnici. Ta vrsta fizičkog kontakta može da bude presudna u donošenju odluke da li se, na primer, treba upuštati u riskantnu investiciju ili igrati na sigurno.


– To je veoma efikasan način da se utiče na ponašanje ljudi, a da oni ne budu toga svesni – izjavio je Džonatan Levav profesor menadžmenta i marketinga na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

 

– Ako ste doktor ili menadžer prodaje, ovo je nešto što biste morali da imate u vidu – dodao je on.

 

Moc zenskog dodira

 

Levavovo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psihološka nauka, zasniva se na nizu eksperimenata sa dodirom.

 

U jednom od eksperimenata, od 67 muškaraca i žena traženo je da biraju između isplate u gotovini i riskantne opklade pri čemu bi ih ženski ili muški istraživači potapšali po ramenu.

 

Levav i njegova saradnica Dženifer Argo sa kanadskog Univerziteta Alberta, ustanovili su da se i muškarci i žene radije opredeljulju za neizvesnu opkladu kada ih neko potapše, pogotovu ako to dolazi od neke žene.

 

Oni navode da ljudi od davnina koriste ovaj način uticanja na ponašanje drugih.

– Obično tapšanje po ramenu ženskom rukom na način koji izražava podršku može da pokrene osećanja slična onima koje u deci budi majčin umirujući dodir – istakli su istraživači.

 

Tanjug

Tagovi: