Categories Fitness

Fitnes hrana: Šta jesti pre, posle i tokom vežbanja?

Kada vežbate, veoma je važno da obratite pažnju šta jedete pre, posle i tokom rekreacije. Savetujemo vam koje namirnice i obroci će vam pružiti dovoljno energije za vežbanje i pomoći vam da ostvarite maksimalne rezultate.

Pre vežbanja:

Kako biste osigurali da će vaše vežbanje zaista imati efekta, pre neego što krenete u teretanu ili na trčanje, jedite obroke sa ugljenim hidratima koji se, kako kažu nutricionistu “sporo ispuštaju”, poput ovsene kaše, tosta, muslija, mleka, voća i jogurta. Ovaj obrok pojedite tri sata pre vežbanja.

Tokom vežbanja:

Da biste obezbedili energiju tokom vežbanja, stručnjaci kažu da su najbolji izbor namirnice koje sadrže fruktozu i glukozu. Zato se preporučuje da jedete med, koji je uz to bogar antioksidantima i vitaminima.

Posle vežbanja:

Ukoliko je vaše vežbanje trajalo više od sat vremena, popijte čašu čokoladnog ili običnog mleka. Mleko sadrži ugljene hidrate koji će vam povratiti energiju i poboljšati oporavak mišića. Ako ne pijete mleko, zamenite ga bananom.

Savet plus: Za svaku od ovih faza veoma je važno da unosite dovoljne količine tečnosti. Ukoliko želite da postignete maksimalne rezultate dva do tri sata pre vežbanja popijte 2-3 čaše vode, a tokom vežbanja možete da pijete tzv. sportsku vodu, čiji specifični sastojci mogu da poboljšaju vašu izdržljivost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA