Categories Fitness

Sprave koje najbrže tope kilograme

Od svih raspoloživih sprava u teretani, može da vam se zavrti u glavi. Ali kad razmišljamo o rezultatima, poboljšavanju kondicije i sužavanju struka, najbolja kardio sprava je ona na kojoj sagorite najviše kalorija.

Bicikl

Pedaliranje na biciklu aktivira velike mišiće nogu i sagoreva 500 do 1.000 kalorija na sat. Međutim, većina ljudi ne odredi otpor koji stimuliše sagorevanje kalorija, već pušta da prirodno okretanje pedala odradi posao za njih. Želite li rezultate, odredite otpor zbog kojeg ćete teško disati (90 okretaja u minuti).

Trčanje na pokretnoj traci

Trčanje po pokretnoj traci može sagoreti 600 do 1.200 kalorija na sat. A trčanje po nagibu najbolji je način ubrzavanja metabolizma, satima nakon što ste završili s vežbanjem. Poređenja radi, hodanje po pokretnoj traci sagori samo 150 od 400 kalorija na sat, u zavosnosti od brzine i nagiba. Izbegnite i uobičajenu grešku da se uvek držite za drške. One služe samo ako imate izrazite poteškoće s ravnotežom ili morate da se stabilizujete zbog promene položaja ili postavki.

Eliptične sprave za vežbanje
Reč je o spravama poput stepera. One na kojima nisu uključeni pokreti rukama sagore oko 600 kalorija na sat, a na onima koje uključuju pokrete rukama 700 do 900 kalorija na sat. Tokom vežbanja treba teško da dišete – to znači da ste na dovoljno velikom naporu. Ukoliko ne osećate kontrakcije mišića, verovatno treba da povećate otpor.

Sprava za veslanje

Na spravi na kojoj oponašate pokrete veslanja možete sagoreti preko 1.000 kalorija na sat. Ovo je odlična vežba za izdržljivost mišića gornjeg i donjeg dela tela i za kondiciju uopšteno. Ali, može da postane dosadna. Da izbegnete dosadu, menjajte intenzivne intervale s laganim veslanjem. Prilikom veslanja ne koristite samo ruke, već i mišiće nogu.

Ipak, bilo koji oblik kardio treninga da odaberete, važno je da redovno menjate način vežbanja i da povremeno uključujete nešto novo, na što se telo još nije naviknulo i predstavlja izazov. Znači, ako uvek hodate, počnite malo s vežbanjem na biciklu, ili ako uvek trčite, počnite malo da veslate. To će stvoriti nove izazove i omogućiti maksimalno sagorevanje kalorija.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA