Categories Fitness

Za tri sekunde otkrijte u kakvoj ste formi

Predstavljamo vam test sedenja i ustajanja koji određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji. Vežbu možete da uradite kod kuće, traje svega nekoliko sekundi i radi se na podu u udobnoj odeći i obući, a možete da budete i bosi. Evo o čemu je reč:

Foto: Thinkstock

Test sedenja i ustajanja osmislio je jedan brazilski lekar. Kod nje se mere stvari esencijalne za određivanje nečije forme – snaga, fleksibilnost i ravnoteža. Test se izvodi tako što treba da sednete na pod sa prekrštenim nogama i da ustanete trudeći se da se što manje podupirete rukama ili drugim delovima tela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno ako ste morali da koristiti obe ruke i ako ste se podupirali i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi.

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Nadalje, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Ukoliko imate problema sa kolenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vežbe imate nekoga pored sebe u slučaju da ne možete da ustanete. Ako imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku, to znači da možete da čestitate sebi, jer pripadate elitnoj grupi ljudi.

Pročitajte i … Za vitko i zdravo telo potreban je minut vežbanja dnevno

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA