Categories Fitness

Zašto sporije vežbanje daje bolje rezultate

Za HIIT treninge, odnosno treninge velikog inteziteta uz pomoć kojih se rezultati vide velikom brzinom, svakako ste čuli. Ali, da li ste znali da pomeranje sopstvenih granica da biste uradili što više kardio i vežbi snage za određeno vreme nije dugoročno efektno? Nasuprot HIIT treninzima stoje LISS ili “sporiji” treninzi, koje preporučuju mnogi fitnes treneri.

Foto: Thinkstock

Sporiji treninzi ne podrazumevaju samo šetnju po traci za trčanje i mogu biti vrlo teški jer zahtevaju od osobe koja ih radi da se fokusira na određenu grupu mišića, ali i da duže vreme ostane u nekoj određenoj pozi, umesto da jedan pokret ponavlja više puta.

Za razliku od HIIT vežbi u kojima je cilj povećati otkucaje srca, LISS se fokusiraju na održavanju istog broja otkucaja tokom čitavog treninga (između 60 i 80%), a to je idealno za skidanje kilograma. Kod njih je disanje vrlo bitno. Dovoljno je reći da je mastima potreban kiseonik da bi se razgradile, samim tim – što više unesete kiseonika, to ćete otopiti višak masti.

U vežbe sporijeg intenziteta spadaju džogiranje, brzo hodanje, joga i pilates. Možete raditi i klasične vežbe sa tegovima, ali sporije da biste dodatno opteretili mišiće.

Pročitajte i … Bez posebne opreme: Pilates vežbe koje možete raditi kod kuće

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA