Suva i krhka kosa: Šta je razlog?

by | mart 5, 2016

Većina žena ima problem sa kosom koja je suva i koja se lako lomi, što zbog previše preparata, što zbog izlaganja kose aparatima za uvijanje ili ravnanje. Takođe se može desiti da vam je kosa takva čak iako bukvalno ne radite ništa sa njom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pogledajte razloge zbog kojeg je vaša kosa najverovatnije suva i zbog čega se tako lako lomi i saznajte kako da rešite ovaj problem.

1. Nedostatak vitamina A
Kosa može postati suva i lomljiva zbog nedostatka vitamina A ili zbog promena u hormonima. Da biste se rešile ovog problema, uzrokovanog nedostatkom ovog vitamina, počnite da pijete vitamine A i E koji su jako bitni za zdravlje kose i češće stavljajte maske za jačanje vlasi i kutikule. Takođe posetite endrokrinologa, kako bi utvrdili da li imate problema sa hormonima i žlezdama koje ih luče.

Pročitajte i… DIY: Maske uz koje suva kosa i perut postaju prošlost

Kako da primetite ovaj problem: Kosa se stanjuje celom dužinom i puca na udaljenosti od 3 do 5 centimetara od korena.

2. Grubo tretiranje kose
Ako češljate mokru kosu, koristite često fen za sušenje kose i često je farbate – znajte da sve to utiče na njen kvalitet i izgled. Zbog ovakvog tretiranja, kosa se može lomiti čak odmah do korena. Da biste izbegli ovu situaciju pokušajte da ređe tretirate kosu. Farbanje svedite na minimum, sušenje kose fenom zamenite prirodnim sušenjem, a iz rutine potpuno izbacite češljanje mokre kose. Suprotno ovome, češće koristite hranljive maske za kosu, naročito one koje možete sami napraviti kod kuće.

Pročitajte i… Suva i oštećena kosa: Saveti stručnjaka

Kada primetite da vam je kosa previše oštećena i rascvetana, ošišajte što je više taj deo kose i masirajte teme glave kako biste podstakli brži rast. Promenite ishranu i ubacite u svakodnevnu rutinu konzumiranje namirnica koje sadrže polinezasićene masne kiseline i proteine. Nakon uvođenja ovih promena, ubrzo ćete primetiti razliku u kvalitetu, ali i izgledu vaše kose.

Tagovi: